Wstęp

 

Jabłka należą do najchętniej kupowanych towarów. Cieszą się popularnością ze względu na walory smakowe i odżywcze. Jabłka zawierają wiele składników, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 100g części jadalnych można wyróżnić: ok. 86,8g wody; 24ug ß-karotenu; 12,1g węglowodanów; 9,2mg witaminy C; 4ug witaminy A; 0,4g białka; 0,4g tłuszczu. Jabłka nie zawierają cholesterolu, mają bardzo mało tłuszczu, za to posiadają wiele potasu i fosforu. Sto gramów części jadalnych jabłka dostarcza 199 kJ energii (z białka 4%, tłuszczu 8%, węglowodanów 88%). Jabłka obniżają poziom cholesterolu, mają również działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i estrogenne. Są bogate w substancje włókniste, przeciwdziałają zaparciom, wzmagają łaknienie .

Nasz kraj ma bardzo długą tradycję uprawy jabłoni. Najstarsze ślady po tych owocach znaleziono w Biskupinie, w wykopaliskach datowanych na 1600 lat przed naszą erą .

Na świecie wzrasta produkcja owoców. W latach 1945-1950 kształtowała się na poziomie około 100 mln ton, w 1999 roku 460 mln ton, a obecnie ponad 500 mln ton. Największymi producentami owoców są Chiny (80 mln ton), Indie (47 mln ton) oraz Brazylia (35 mln ton). Od wielu już lat produkcja bananów przekracza 100 mln ton, winogron 65 mln ton, pomarańczy 62 mln ton, a jabłek 61 mln ton. Bardzo zróżnicowana jest produkcja owoców w przeliczeniu na mieszkańca. Najwyższa (w kg) jest w Hiszpanii (425) i w Chile (330), a najniższa w Indiach i Indonezji (6). W Iranie i Rosji roczne spożycie owoców (w kg) jest na zbliżonym poziomie. W przeliczeniu na jednego mieszkańca 15 krajów Unii Europejskiej wynosi 143 kg, w Polsce waha się od 80 do 90 kg. W Unii Europejskiej w latach 1998-2005 produkcja owoców wahała się od 32 do 37 mln ton. Najwięcej owoców produkują Włochy (11 mln ton), Hiszpania (10 mln ton) oraz Francja, Grecja i Polska (średnio po 3 mln ton). Wśród produkowanych owoców dominują jabłka (10 mln ton), pomarańcze (6,0 mln ton), brzoskwinie i mandarynki (po 2,8 mln ton), gruszki 2,5, a winogrona 2,2 mln ton. W naszym kraju w 1938 roku produkcja owoców wynosiła zaledwie 450 tys. ton. Wyraźny wzrost produkcji nastąpił po drugiej wojnie światowej. W latach 1961-1970 poziom produkcji owoców wynosił średnio 1 mln ton, 20 lat później wielkość ta uległa podwojeniu, a w ostatnich 4 latach wahała się od 3,0 do 3,5 mln ton. W polskim sadownictwie jabłka zawsze były dominującym gatunkiem owoców. Ich udział wynosił: w 1938 roku 68 %, w latach 1981-2000 - 61-70 %, a w ostatnich trzech latach średnio 70 % (Makosz i Szafrańska, 2006).

 

POWRÓT DO GŁÓWNEJ