Zimowe
Red Jonaprince:
Miąższ zielonkawożółtawy, drobno- ziarnisty, bardzo
delikatny, soczysty, słodkawy o posmaku gruszki .
Posiada bardzo wykwintny niepowtarzalny smak. Owoc w kolorze
czerwieni
JONAGORED:
Miąższ zielonkawożółtawy, drobno- ziarnisty, bardzo
delikatny, soczysty, słodkawy o posmaku gruszki. Nadające się zarówno
do spożycia na surowo, jak również do pieczenia, gotowania, duszenia i
smażenia.
JONAGOLD:
Miąższ zielonkawożółtawy, drobno-ziarnisty, bardzo
delikatny, soczysty, słodkawy. nadające się zarówno do spożycia na
surowo, jak również do pieczenia, gotowania, duszenia i smażenia
NAJDARED:
Jabłka średniej wielkości o miąższu białym z kremowym
odcieniem, drobnoziarnistym, jędrnym, soczystym, lekko
kwaskowatym.
ELIZA:
Miąższ białozielonkawy, ścisły, soczysty i słodki, lekko
kwaskowaty aromatyczny. Jabłka są owocami wybitnie deserowymi , lecz
można je używać również do
pieczenia.
GOLDEN DELICIOUS:
Miąższ jest kremowo-żółty,średnioziarnisty, dość
ścisły. Doskonałe do spożycia na surowo, bardzo smaczny ale również do
pieczenia lub gotowania oraz różnych deserów, sałatek owocowych,
ciast, koktajli i kompotów.
RED CAP:
Miąższ białokremowy, kruchy, bardzo soczysty, zwięzły,
słodko kwaskowaty. O posmaku gruszki. Owoce deserowe o ciekawym
smaku.
RED CHEF:
Miąższ białokremowy, kruchy, bardzo soczysty, zwięzły,
słodko kwaskowaty. O posmaku gruszki. Owoce deserowe o ciekawym
smaku.
CAMSPUR:
Owoc średniej wielkości. Skórka twarda i gładka. Miąższ jest
słodki, chrupiący. Lekko zielonkawy zwarty i jędrny, intensywnie
aromatyczny. Pod względem wybarwienia i kształtu jeden z
najatrakcyjniejszych sportów Red Deliciousa. Miąższ jest słodki,
chrupiący.
GLOSTER:
Miąższ biało-zielonkawy, średni ścisły, soczysty, kwaskowaty,
aromatyczny . Nadaje się do spożycia jak również do sałatek owocowych,
deserów i ciast. Z powodu niskiej zawartości cukru jest polecany
diabetykom. Ale nie nadaje się do domowego przetwórstwa.
LIGOL:
Miąższ białokremowy, kruchy, bardzo soczysty, zwięzły, słodko
kwaskowaty. O posmaku gruszki. Owoce deserowe o ciekawym smaku.
MUTSU:
Skórka gładka, zielonkawa, owoce pozostawione na drzewie
przebarwiają się na złocisty kolor. Miąższ kremowy z zielonkawym
odcieniem, jędrny i soczysty, smaczny o posmaku cytrusów.
RENETA BOSKOOP:
Miąższ zwięzły, średnio soczysty, kwaskowaty. Owoce
doskonałe do suszenia, na szarlotkę,
placki do surówek
i sałatek.
MELROSE:
Miąższ owoców ma jasnokremową barwę i jest dość ścisły.
Odmiana cechami przypomina Szarą Renetę Owoce są soczyste i lekko
aromatyczne. Nadają się do jedzenia na surowo, do sałatek, a także do
ciast, deserów i sosów jabłkowych.