Letnie
PIROS:
Jabłka mają kremowy i średnioziarnisty miąższ. Owoce tej
odmiany są soczyste, aromatyczne i mają orzeźwiający smak. Nadają się
do zjedzenia na surowo, a także do domowych przetworów.
EARLY GENEVA:
Miąższ jest drobnoziarnisty, białoszary z odcieniem
kremowym. Charakteryzuje się soczystym, aromatycznym i smacznym
owocem. Jabłka te najlepiej jeść na surowo.
CELESTE:
Skórka delikatna, gładka, błyszcząca, jasnożółta, w dużej
części pokryta czerwonym, paskowano-rozmytym rumieńcem. Miąższ ma
barwę żółtawą, jest chrupiący, bardzo smaczny.
SUMMARED:
Owoc średniej wielkości, jajowate lub kulistoowalne,
wyrównane. Skórka zielonkawożółta, gładka, tłustawa, w dużej części
pokryta purpurowo czerwonym rumieńcem o delikatnym, lekko aromatycznym
i bardzo smacznym miąższu.
SANDER:
Kształt jabłka cylindryczny. Skórka gładka jasnożółta pokryta
paskowanym karminowo-pomarańczowym rumieńcem. Smaczny, jędrny,
soczysty. Owoce nie przejrzewają na drzewie i nie opadają.
PAULARED:
Charakteryzuje się soczystością, słodkowinnym smakiem i
aromatycznym zapachem. Ich smak jest orzeźwiający, nieco
przypominający truskawki. Nadają się do jedzenia na surowo, po
ugotowaniu stają się miękkie